Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΜΟΝΗ ΚΟΥΦΗΣ ΠΕΤΡΑΣ

H μονή κουφής Πέτρας βρίσκεται στην περιοχή των Βρυσών Μεραμβέλου , λίγα μόλις χιλιόμετρα από τη Νεάπολη ,πολύ κοντά στη μονή Κρεμαστών (περίπου ένα χιλιόμετρο νότιοδυτικά ) στην πλαγιά του όρους Καβαλαρά. Η ημερομηνία ίδρυσης της μονής είναι άγνωστη. Πιθανότατα ιδρύθηκε στα τέλη του 15αιώνα.   Μνεία για τη μονή αποτελεί μια αναφορά σε συμβόλαιο της μονής Αρετίου του έτους 1630.

Η μονή σήμερα λειτουργεί σαν γυναικεία και οι εγκαταστάσεις της σε μεγάλο βαθμό ανάγονται στα μέσα του 19 αιώνα , όταν η αδελφή του επισκόπου Πέτρας Μελετίου Χλαπουτάκη Ειρήνη αποφάσισε να κτίσει ξανά το 1866 τη μονή. Το καθολικό της μονής ρυθμού Βασιλικής ,είναι αφιερωμένο στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Αργότερα 1996 προστέθηκε   και νέο κλίτος αφιερωμένο στο Γενέσιο της Θεοτόκου. Στον περίβολο της μονής βρίσκεται ο τάφος του Μελετίου Χλαπουτάκη

Το όνομα κουφή Πέτρα προέρχεται πιθανότατα από σπηλαιώδη ναό , που βρίσκεται πλησίον της μονής και ήταν οικοδομημένος πάνω σε κούφια πέτρα. Η θέα   της σκάφης του Μεραμβέλου , Νεάπολη, Βρύσες, Λίμνες , Νικηθιανό και Χουμεριάκο είναι μοναδική.