ΛΟΦΟΣ ΣΙΩΝ

Προσκυνήματα στο λόφο Σιών 

 Ο λόφοςτης Σιών είναι ένας από τους λόφους που έχει κτιστεί η Ιερουσαλήμ. 'Εχει υψόμετρο 765μ και θεωρείται σαν προέκταση του όρους του Ναού. Στην κορυφή του λόφου  ο βασιλιάς Δαβίδ έκτισε το παλάτι του.   Το όνομα Σιών είναι ιερό για τους Εβραίους αφού εκεί βρίσκεται ο τάφος του  Δαβίδ.  Οι Χριστιανοί θεωρούν το   όνομα Σιών επίσης  ιερό  και ονομάζουν όλη την εκκλησία των Ιεροσολύμων Νέα Σιών. " Χαίρε Σιών Αγία μήτηρ των εκκλησιών Θεού κατοικητήριον"  

Η Σιών περιλαμβάνει αρκετά προσκυνήματα 

 Το σπίτι του Αγ. Ιωάννη του Θεολόγου,

Το Υπερώον,

Τον τάφο του Δαβίδ,

Την Ι. Μονή της Αγ. Τριάδος και την Πατριαρχική Σχολή.

 

Ιεροσόλυμα Αγία Σιών ipsipetis travel1

Ιεροσόλυμα Αγία Σιών ipsipetis travel9

Ο Ναός που βλέπουμε, ανήκει στους Λατίνους. Σύμφωνα με την παράδοση εδώ βρισκόταν το σπίτι του Αγ. Ιωάννη του Θεολόγου. Εδώ φιλοξένησε ο Ιωάννης την Παναγία μας ,  όταν ο Χριστός πάνω από το Σταυρό του ανέθεσε την προστασία της.

Ιεροσόλυμα Αγία Σιών ipsipetis travel2

Ιεροσόλυμα Αγία Σιών ipsipetis travel3

 Το εσσωτερικό του Ναού, που είναι αφιερωμένος στην κοίμηση της Θεοτόκου.

 

Ιεροσόλυμα Αγία Σιών ipsipetis travel5

Στο υπόγειο του Ναού, υπάρχει μαρμάρινο αγλμα στο κέντρο, που παριστάνει την Κοίμηση της Θεοτόκου.  Γύρω  υπάρχουν 12 κολώνες που συμβολίζουν τους Αποστόλους, που  από τα πέρατα της οικουμένης ηρπάγησαν  για να παραβρεθούν στην κοίμηση της Παναγίας. 

 

Ιεροσόλυμα Αγία Σιών ipsipetis travel4

Εικόνες από τον εσσωτερικό διάκοσμο του ΝαούΙεροσόλυμα Αγία Σιών ipsipetis travel6jpg

Ιεροσόλυμα Αγία Σιών ipsipetis travel7

Ιεροσόλυμα Αγία Σιών ipsipetis travel8jpg

 Το Υπερώο

Βρίσκεται πολύ κοντά  στο σπίτι του αγ. Ιωάννη του Θεολόγου και δίπλα στον τάφο του Δαβίδ.   Είναι διόροφο κτίσμα και σύμφωνα με την παράδοση εδώ βρισκόταν το σπίτι της μητέρας του Ευαγγελιστή Μάρκου.

 Ιεροσόλυμα Αγία Σιών ipsipetis travel Dabid 1

υπερώο 2jpg

Στο χώρο αυτό έγινε το Μυστικό Δείπνο.  Εδώ παραδόθηκε το Μυστήριο της Θ. Ευχαριτίας στους Αποστόλους  και εδώ έλαβε χώρα ο Ιερός Νιπτήρας. Στο Υπερώο είχαν καταφύγει οι Απόστολοι, όπου εκρύβοντο φοβούμενοι τους Ιουδαίους. 

 

 

Ιεροσόλυμα Αγία Σιών ipsipetis travel υπερώο2

Κατά την ημέρα της Πεντηκοστής τους επισκέφτηκε  το Άγιο Πνεύμα, σαν ήχος βίαιου ανέμου, και κατόπιν αφού χωρίστηκε σε πύρινες γλώσσες  κάθισε  σε καθένα από τους Αποστόλους

Ιεροσόλυμα Αγία Σιών ipsipetis travel υπερώο4

καὶ ἐγένετο ἄφνω ἐκ τοῦ οὐρανοῦ ἦχος ὥσπερ φερομένης πνοῆς βιαίας, καὶ ἐπλήρωσεν ὅλον τὸν οἶκον οὗ ἦσαν καθήμενοι·

καὶ ὤφθησαν αὐτοῖς διαμεριζόμεναι γλῶσσαι ὡσεὶ πυρός, ἐκάθισέ τε ἐφ᾿ ἕνα ἕκαστον αὐτῶν,

καὶ ἐπλήσθησαν ἅπαντες Πνεύματος Ἁγίου, καὶ ἤρξαντο λαλεῖν ἑτέραις γλώσσαις καθὼς τὸ Πνεῦμα ἐδίδου αὐτοῖς ἀποφθέγγεσθαι.

 

Ιεροσόλυμα Αγία Σιών ipsipetis travel υπερώο5

Οι Απόστολοι  με την επενέργεια του Αγίου Πνεύματος φωτισθέντες και ανακαινισθέντες ολοκληρωτικά, απέβαλλαν το φόβο,  βγήκαν έξω και άρχισαν να μιλούν και να καταλαβαίνουν ξένες γλώσσες.  Πολλοί από τους παρευρισκόμενους Ιουδαίους της διασποράς, άρχισαν να λένε ότι είναι μεθυσμένοι. Τότε ο Πέτρος ανέλαβε εκ μέρους των Αποστόλων να μιλήσει στο πλήθος.  Αποτέλεσμα να πιστέψουν 3000 άτομα. Για το λόγο αυτό, η ημέρα της Πεντηκοστής θεωρείται σαν γενέθλιος ημέρα της Εκκλησίας μας. 

Ιεροσόλυμα Αγία Σιών ipsipetis travel υπερώο6jpgΤο 49 μ.Χ  οι Απόστολοι συνήλθαν εδώ   " Αποστολική σύνοδος"  για να συζητήσουν αρκετά θέματα , που απασχλούσαν την οργνωση της Εκκλησίας. Τότε συζητήθηκε και το θέμα της  απαλλαγής των Χριστιανών,  από την υποχρέωση της τήρησης του Μωσαικού Νόμου.  Ο χώρος σήμερα  ανήκει στους Εβραίους, που τον παραχωρούν για επίσκεψη, και επιτρέπουν τη  λιτανεία που γίνεται την ημέρα της Πεντηκοστής.

O Tάφος του Προφητάνακτα Δαβίδ

 Αφού κατεβούμε μια στενή σκάλα βρισκόμαστε στον Τάφο του Δαβίδ. Στο χώρο αυτό ο Προφήτης Νάθαν απεσταλμένος του Θεού, επισκέφτηκε το βασιλιά Δαβίδ, για να τον ελέγξει και να τον επαναφέρει σε μετάνοια.

Ο Δαβίδ παρασυρμένος από το σφοδρό ερωτικό πάθος, που είχε για την Βηρσαβεέ, τη γυναίκα του στρατηγού Ουρία, οργάνωσε το παρακάτω σχέδιο.   Έστειλε το γενναίο και πιστό στρατηγό του σε μάχη εναντίων των Αμμωνιτών, επίτηδες για να σκοτωθεί και να μπορεί ανενόχλητης να χαίρεται την όμορφη Βηρσαβεέ.

Ο Ουρίας χωρίς να γνωρίζει τίποτα πήγε και όπως ήταν φυσικό σκοτώθηκε. Ο Δαβίδ παντρεύτηκε τη Βηρσαβεέ, όμως προκάλεσε την οργή του Θεού. Τότε ο Δαβίδ συντετριμμένος και μετανοιωμένος για την πράξη του έγραψε τον 50ο Ψαλμό " Ελέησον με ο Θεός κατά το μέγα έλεος σου... ζητώντας νύχτα και μέρα την ευσπλαχνία του Θεού.

Ιεροσόλυμα Αγία Σιών ipsipetis travelΔαβίδ

 Ο Τάφος του Βασιλιά Δαβίδ ανήκει στους Εβραίους, που καθημερινά προσέρχονται εδώ  για προσευχή.Ιεροσόλυμα Αγία Σιών ipsipetis travel Δαβίδ2

Ι. μονή Αγίας Τριάδας Σιών

Πολύ κοντά στο Ναό των Καθολικών, όπου ήταν το σπίτι του Αγ. Ιωάννη,   βρίσκεται η μονή της Αγ. Τριάδας Σιών.  

Εντός της μονής στεγάζεται η Πατριαρχική Σχολή Ιεροσολύμων ,στην οποία φοιτούν μαθητές , που κυρίως αποτελούν το φυτώριο των Αγιοταφιτών μοναχών

Ιεροσόλυμα Αγία Σιών ipsipetis travel πατριαρχική Σχολήjpg

Ιεροσόλυμα Αγία Σιών ipsipetis travelΠ. Σχολή 2jpg

 Η Πατριαρχική Σχολή των  Ιεροσολύμων, λειτουργεί σαν Ελληνικό Γυμνάσιο και Λύκειο. Οι απόφοιτοί της μπορούν να Ιερωθούν ή να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο Πανεπιστήμιο.

λόφος Σιών

Πανοραμική άποψη του λόφου της Σιών. Διακρίνεται η Πατριαρχική Σχολή και πίσω το σπίτι του Αγ. Ιωάννη του Θεολόγου.