ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΟΥ ΙΩΣΑΦΑΤ

Η ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΟΥ ΙΩΣΑΦΑΤ

Η κοιλάδα του Ιωσαφάτ ή κοιλάδα του χειμάρου των κέδρων, όπως την γνωρίζομε από τις Ευαγγελικές διηγήσεις, βρίσκεται ανάμεσα στο  όρος των Ελαιών και στο λόφο Μορία.

  

Γεθσημανή  Τάφος της Παναγίαςτάφος Παναγίας 1ιipsipetis travel 1pg

 Στο βάθος της κοιλάδας, βρίσκεται το Θεομητορικό μνήμα, που περικλείεται από υπόγειο Ναό, αφού κατεβούμε 48 σκαλοπάτια. Ο Ναός κτίστηκε από την αγ. Ελένη το 326 και είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Τάφος Παναγίας 2

 

 

Τάφος Παναγίας2jpg

 Στη μέση δεξιά, καθώς κατεβαίνουμε,  βρίσκεται  παρεκλήσι με τους τάφους των  Ιωακείμ και Άννας

Τάφος Παναγίας4

 Στην αριστερή πλευρά βρίσκεται το παρεκκλήσι με τον τάφο του μνήστορος Ιωήφ 

Τάφος Παναγίας 5jpg

 

Τάφος Παναγίας 6jpg

  Ο  Ναός μοιάζει με κρύπτη και είναι σε σχήμα Σταυρού.  Ο Τάφος της Παναγίας  βρίσκεται μέσα σε λιθόκτιστο κουβούκλιο και είναι λαξευμένος σε βράχο.

Τάφος Παναγίας 7jpg

 Η είσοδος γίνεται από μια μικρή πόρτα στη δυτική πλευρά  και η έξοδος από μια επίσης μικρή, στη βόρεια  πλευρά.

Τάφος Παναγίας11

Το 450 μ.Χ η βασίλισσα Πουλχερία, ζήτησε από τον Πατριάρχη Ιουβενάλιο, να ανοίξει τον Τάφο της Παναγίας.  Μέσα βρέθηκε  η Τιμία Ζώνη της Θεοτόκου, που μεταφέρθηκε στο Ναό της Παναγίας των Βλαχερνών στη Κωνσταντινούπολη.  Σήμερα η Τιμία Ζώνη βρίσκεται στη Μονή Βατοπεδίου στο Άγιο Όρος.Τάφος Παναγίας 9jpg

Πίσω από το  Κουβούκλιο του Τάφου βρίσκεται η Θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Ιεροσολυμίτισσας

 

Τάφος Παναγία10jpg

Η Θαυματουργή εικόνα της Παναγίας μας θεωρείται Αχειροποίητος. Φέρει χρονολογία 1870 και συνδέεται με την παρακάτω ιστορία.

Στο Ρώσικο μοναστήρι, της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής, που βρίσκεται ακριβώς πάνω από τη Γεθσημανή, στους πρόποδες του όρους των Ελαιών, ζούσε μια αγιασμένη αγιογράφος που την έλεγαν Τατιανή.

Ένα βράδυ είδε σε οπτασία,  ότι την επισκέφτηκε μια μοναχή και της ζήτησε να τη ζωγραφίσει. Η Τατιανή ανταπάντησε , πως δεν είναι ζωγράφος αλλά αγιογράφος.- Έ τότε αγιογράφησε με επέμεινε η επισκέπτρια μοναχή.

- Δεν έχω ξύλο, που να σε αγιογραφήσω; Τ ότε η άγνωστη της δίνει ένα σανίδι και η Τατιανή ξεκινά την αγιογράφηση. Καθώς αγιογραφεί βλέπει το πρόσωπο της να λάμπει και η όλη της μορφή να ακτινοβολεί.

Η Τατιανή κατάλαβε πως είναι η Παναγία, ταράχτηκε πολύ και ξύπνησε. 'Έτρεξε αμέσως να ξυπνήσει την ηγουμένη και να της διηγηθεί το όραμα. Η ηγουμένη τη συμβουλεύει να πάει να κοιμηθεί και το πρωί να αγιογραφήσει μια εικόνα της Παναγίας.

Καθώς όμως επέστρεφε, νοιώθει μια άρητη ευωδιά! Επιστρέφει πάλι στην ηγουμένη  και διηγείται το γεγονός. Η ηγουμένη ξυπνάει και μαζί εισέρχονται στο κελί που ευωδιάζει και τι να δουν! η Εικόνα που είχε δει στο όραμά της,  η Τατιανή,  βρισκόταν εκεί Αχειροποίητη.

Μετά από τις προσευχές των μοναζουσών στην Ι. εικόνα, παρουσιάζεται πάλι η Παναγία  και πτοστάζει: «Θέλω να με πάτε στο σπίτι μου, στη Γεθσημανή». Πράγματι η εικόνα μεταφέρθηκε στο Ναό και από τότε αποτελεί πλήθος Θαυμάτων..

MONH  ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Δυτικά της Γεθσημανή  και ανατολικά της Πύλης των Λεόντων,  βρίσκεται η Ιερά μονή του Αγ. Στεφάνου.

αγ Στεφανος1jpg

 Ο Στέφανος σύμφωνα με τις πράξεις των Αποστόλων (Πράξεις 6, 1-7). ήταν ένας από τους επτά διακόνους, που εξέλέξαν οι Απόσολοι για να επιβλέπουν στη δίκαιη διανομή των τροφίμων.  Σύμφωνα με την Αγιογραφική περιγραφή, λόγω της αύξησης των χριστιανών, οι Ελληνόφωνοι πιστοί άρχισαν να διαμαρτύρονται πως οι χήρες τους δεν είχαν την αρμόζουσα προσοχή .

αγιος Στεφανος 2

 Ο Στέφανος, εκτός από το έργο που του είχε ανατεθεί, δε δίσταζε να ομολογεί και να διδάσκει την πίστη του,  ότι ο Χριστός είναι ο Υιός του Θεού. Η ομολογία αυτή εξόργισε τους Ιουδαίους και το Μ. Συνέδριο, που τον κατεδίκασε σε θάνατο δια λιθοβολισμού.  Ο Στέφανος ήταν ο Πρωτομάρτυρας του Χριστιανισμού.

αγιος Στεφανος 4

 

Τον έσυραν λοιπόν έξω από την πόλη, στο  μέρος που δείχνει η φωτογραφία, που βρίσκεται στο υπόγειο του Ναού , όπου και τον λιθοβόλησαν.  Κατά τη διάρκεια του μαρτυρίου ένας φανατικός νεαρός Φαρισαίος φύλαγε τα ρούχα των δημίων.  Ο νέος αυτός  ήταν ο Σαύλος ο μετέπειτα μέγας Απόστολος των εθνών Παύλος.  Καθ όλη τη διάρκεια του μαρτυρίου ο Στέφανος παρακαλούσε το Θεό να   συγχωρήσει, τους διώκτες του 

ΡΩΣΙΚΟ  ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ

ρωσικο Μοναστήρι

Στην εικόνα βλέπουμε το Ρώσικο μοναστήρι της Αγ, Μαρίας της Μαγδαληνής, όπου το 1810 η μοναχή Τατιανή, είδε το όραμα της αχειροποίητης εικόνας της Παναγίας. 

ΚΗΠΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ

κήπος Γεθσημανή 1jpg

 Πολύ κοντά στο Θεομητορικό μνήμα  και στην εκκλησία των Εθνών,  βρίσκεται ο κήπος της Προδοσίας.  Στο μέρος  αυτό οδήγησε τους Γραμματείς και Φαρισσαίους, ο Ιούδας για να παραδώσει με  το φιλί της Προδοσίας, το διδάσκαλό του και Θεό μας Ιησού.

κήπος Γεθσημανή2jpg

Οι ελιές αυτές που βλέπομε είναι μάρτυρες της ανθρώπινης αγωνίας του Χριστού,  για το επικείμενο Πάθος του, αφού ποτίστηκαν με το δάκρυ της προσευχής του.

 

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ

εκκλησία Εθνβν

 Η εκκλησία των Εθνών ανήκει στους Λατίνους  και περιλαμβάνει το χώρο όπου έγινε η τελαυταία προσευχή του Χριστού.  Η είσοδος γίνεται μέσα από τον κήπο. 

εκκλησία εθνων 2

Στο σημείο αυτό που φαίνεται ο λευκός βράχος  με τα κιγκλιδώματα, έγινε σύμφωνα με την παράδοση η τελευταία προσευχή του Χριστού.

κήπος Γεθσημανή 3pg

Εδώ, ενσωματωμένα με το κτίριο του Ναού,  βλέπομε απομεινάρια από τη μεγαλόπρεπη βασιλική του Μ. Θεοδοσίου, που ανάγεται στο 395μ.Χ