ΝΑΟΣ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ

 Η Βηθλεέμ  αναφέρεται  αρκετές  φορές στην υμνολογία της εκκλησίας μας, αφού εδώ βρίσκεται το σπήλαιο, όπου γεννήθηκε ο Λυτρωτής του Κόσμου.  Το  όνομα προέρχεται από το Beit-Lehem,  που σημαίνει «οίκος του άρτου».  Στην Παλαιά Διαθήκη αναφέρεται και σαν Εφραθά, που σημαίνει γόνιμος, αλλά και σαν πόλις Δαβίδ,  αφού εδώ γεννήθηκε ο βασιλιάς Δαβίδ.  Σήμερα η Βηθλεέμ έχει 30 χιλιάδες  κατοίκους από τους οποίους  μόλις 3000  είναι Χριστιανοί.  Διοικητικά ανήκει στην Παλαιστινιακή αρχή.

  βηθλεέμpg

Εξωτερική άποψη της Βασιλικής της Γεννήσεως.  Η είσοδος γίνεται από μια πολύ χαμηλή πόρτα, όπως φαίνεται στην επόμενη  φωτογραφία.  Αυτό έγινε για να εμποδίζει τους απίστους μουσουλμάνους να εισέρχονται  έφιπποι στο ναό.

Σπήλαιο Βηθλεέμ ipsipetis trvael

Το 326 μ.Χ,  η Αγία Ελένη έκτισε πάνω από το Θεοδέγμον σπήλαιο,  περικαλλή βασιλική.  ο ναός αυτός καταστράφηκε και ξανακτίστηκε το 529 από τον Ιουστινιανό, χωρίς όμως να αποκτήσει την  προηγούμενη του μεγαλοπρέπεια . Λέγεται πως ο Ιουστινιανός τιμώρησε αυστηρά, τον αρχιτέκτονα του ναού.

Τμήμα από τα μωσαϊκά της αρχικής Βασιλικής , που έκτισε η Αγία Ελένη, όπως αποκαλύφτηκαν από τις ανασκαφές του  W. Harvey.   

Βηθλεέμ 6 Ipsipetis travel

 

Κατά τη μεγάλη εισβολή των Περσών το 614 μ.Χ  ο  ναός  γλίτωσε την καταστροφή εξαιτίας, μιας τοιχογραφίας που παρουσίαζε τους 3 Μάγους να προσφέρουν δώρα στο νεογέννητο Θείο Βρέφος.  Οι Πέρσες  βλέποντας τους ομοεθνείς τους Μάγους με τις παραδοσιακές Περσικές στολές, εντυπωσιάστηκαν και  σεβάστηκαν το ναό.  Στα Χρόνια που ακολούθησαν όλοι οι κατακτητές ακόμα και ο χαλίφης Χάκεμ , δεν προξένησαν ιδιαίτερες καταστροφές στο ναό.   Λέγεται πως,   όταν προσέγγισαν οι Σαρακηνοί, για να καταστρέψουν τη Βασιλική, φοβερές αστραπές τους απομάκρυναν.  Ο Αυτοκράτωρας του Βυζαντίου Μανουήλ    Κομνηνός 1169 μ.Χ επισκεύασε  ττο ναό  και πρόσθεσε τις τοιχογραφίες που  σώζονται μέχρι σήμερα.  Στα χρόνια που ακολούθησαν επί Αλεξίου Δ΄Κομνηνού1435  γίνεται αντικατάσταση της στέγης, ενώ επί Πατριάρχου Σοφρωνίου  1561 κτίζονται οι τέσσερις καμάρες του ναού. Η τελευταία μεγάλη ανακαίνιση, έγινε το 1842 επί Πατριάρχου Αθανασίου Ε΄
Βηθλεέμ 5 Ipsipetis travel

Το καθολικό είναι πεντάκλιτη  ξυλόστεγη  Βασιλική,  Τα πέντε κλίτη χωρίζονται από 4 συστοιχίες με 12 κολώνες σε κάθε σειρά ,  που καταλήγουν σε κορινθιακά κιονόκρανα.

 Βηθλεέμ4 Ipsipetis travel   Στη φωτογραφία φαίνεται το κεντρικό κλίτος του ναού. Το Ιερό βήμα είναι υπερυψωμένο  με τρία σκαλοπάτια και υπέροχο  ξυλόγλυπτο τέμπλο.  Στον κυρίως ναό πάνω στους τοίχους υπάρχουν ψηφιδωτά,  ιδιαίτερης καλλιτεχνικής αξίας. Στο δάπεδο αριστερά, διακρίνονται τα ψηφιδωτά σπό την επόχή της Αγ. Ελένης.  Το σπήλαιο της Γεννήσεως βρίσκεται κάτω από την Αγία Τράπεζα.

Βηθλεέμ7Ipsipetis travel

Το περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο του  ναού,  που είναι επενδυμένο με φύλα χρυσού.

 Βηθλεέμ 8Ipsipetis travel

 

ΤΟ ΘΕΟΔΕΓΜΟΝ ΣΠΗΛΑΙΟ 

Η νότια  είσοδος που οδηγεί στο Θεοδέγμον σπήλαιο, αφού κατεβούμε 13 σκαλοπάτιαΒηθλεέμ 9 Ipsipetis travel

Στη φωτογραφία φαίνεται η Φάτνη, στην οποία μετά τη Θ. Γέννηση η Παναγία τοποθέτησε το Χριστό. Μπροστά διακρίνεται αλτάριο, όπου οι τρεις Μάγοι ( Γκασπάρ, Βαλτάσαρ, Μελχιόρ) πρόσφεραν τα δώρα τους στο νεογέννητο Χριστό. (Χρυσό, Λιβάνι και Σμύρνα).  Ο Χρυσός συμβολίζει πως το Θείο Βρέφος,   είναι βασιλιάς και άρχων όλου του κόσμου.  το Λιβάνι συμβολίζει τη Θεϊκή του φύση,  ενώ τα  Σμύρνα την  ανθρώπινη φύση του Χριστού.  Σήμερα  τα δώρα των Μάγων φυλάσσονται στη μονή του Αγ. Παύλου στο Άγιο Όρος.

Βηθλεέμ 12 Ipsipetis travel

Το σπήλαιο έχει μήκος 12,30  και πλάτος 3,5 μέτρα.  Στην οροφή του κρέμονται 53 κανδήλια, από τα οποία 19 ανήκουν στους Ορθοδόξους, 17 στους Λατίνους και 17 στους Αρμενίους. 

Βηθλεέμ 11 Ipsipetis travel

 Το σημείο, όπου η Παναγία  γέννησε το Σωτήρα του Κόσμου.  Κάτω από την Αγία Τράπεζα,   υπάρχει αστέρι με λατινική επιγραφή " Hic de Virgine Maria Jesus Cristus natus est " που σημαίνει εδώ γεννήθηκε  ο Ιησούς Χριστός από την Παρθένο Μαρία.  Πάνω από το αστέρι κρέμονται 16 κανδήλια από τα οποία 6 ανήκουν στους Ορθοδόξους, 6 στους  Αρμενίους και 4 στους Καθολικούς.  Το σπήλαιο καθώς και ο ναός στο συνολό του ανήκουν στους Ορθοδόξους.

 Βηθλεέμ 14 Ipsipetis travel

 Η έξοδος από το σπήλαιο γίνεται αφού ανεβούμε 15 σκαλοπάτια από τη βόρεια πλευρά.

 

ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΩΝ ΝΗΠΙΩΝ 

Βηθλεέμ 15 Ipsipetis travel

 Στη νότια πλευρά του συγκροτήματος βρίσκεται το σπήλαιο των  Αγίων Νηπίων.

 

Βηθλεέμ 16 Ipsipetis travel1

 Μέσα στο σπήλαιο που βρίσκεται σε υπόγειο χώρο βρίσκονται οι Τάφοι, των  Νηπίων .   Ότανο Ηρώδης  κατάλαβε, πως "ενεπαίχθη   υπό των Μάγων"  που δεν επέστρεψαν να του πουν "που ο Χριστός γεννάται , αλλά ανεχώρησαν δι άλλης οδού", εδωσε διαταγή  ώστε " ανείλε πάντας τους παίδας τους εν Βηθλεέμ και εν πασι τοις ορίοις αυτής από διετούς και κατωτέρω".   Στα Ευαγγέλια δεν αναφέρεταιο  αριθμός των νεκρών νηπίων, αλλά σύμφωνα με το Συναξάρι της Εκκλησίας μας  ανέρχονται σε  14000.  Αρκετοί ερευνητές συμφωνούν,  πως ο αριθμόςαυτός  είναι καθαρά συμβολικός   και όχι πραγματικός. 

 

Βηθλεέμ 19 Ipsipetis travel

 Το Ιερό σπήλαιο όπως είναι σήμερα,  ανακαινίστηκε " δαπάναις  Αρτεμίου Παπακωνσταντόπουλου  εκ Καλαβρύτων το 1956", όπως αναφέρει η κτητορική επιγραφή.

Βηθλεέμ20 Ipsipetis travel

 Στην εικόνα βλέπουμε  Ιερά Λέιψανα των Αγίων Νηπίων, που θεωρούνται πρώτοι μάρτυρες του Χριστού.

Βηθλεέμ2 1 Ipsipetis travelΕδώ φαίνονται οι Τάφοι των Αγίων Νηπίων.