ΛΑΥΡΑ ΑΓΙΟΥ ΣΑΒΒΑ

ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΣΑΒΒΑ

  H  μονή του Αγίου Σάββα, είναι ένα από τα σπουδαιότερα μοναστήρια της Αγία Γης.   Βρίσκεται μέσα στην έρημο της Ιουδαίας , στην αριστερή όχθη του Πύρινου ποταμού, στη μέση περίπου της διαδρομής από Βηθλεέμ  μέχρι τη Νεκρά Θάλασσα.  Η πρόσβαση γίνεται με mini Bus τα οποία έχουν σαν αφετηρία τη μονή του αγ. Θεοδοσίου του Κοινοβιάρχου.  Ιδρύθηκε από τον Άγιο Σάββα τον ηγιασμένο γύρω στο 485 μ. Χ, όταν με εντολή της Θεοτόκου, πέρασε  στην απέναντι πλευρά του ποταμού , από το σπήλαιο που ασκήτευε ήδη από το 479μ. Χ.   Στη νέα αυτή θέση βρίσκει μια σπηλιά την οποία ονομάζει Θεόκτιστη και την αφιερώνει στον άγιο Νικόλαο. Τα εγκαίνια της Θεόκτιστης εκκλησίας έγιναν από τον Πατριάρχη Σαλούστιο το 484 μ.Χ.  Στο μεταξύ λόγω της αγιότητας και της φήμης του συγκεντρώθηκαν αρκετοί ερημίτες γύρω από αυτόν και έτσι η   ιστορία της μονής αρχίζει ουσιαστικά σαν  Λαύρα από το 485μ.Χ

MONH AGIOY SABBA IPSIPETIS TRAVEL 9jpg

Η μονή έχει μια συνεχή παρουσία 1500 χρόνων με σημαντική προσφορά στη διαφύλαξη της ανόθευτης Ορθόδοξης πίστης. Ο ίδιος ο ιδρυτής  ήταν το σημείο αναφοράς,  για όλες της μονές της Παλαιστίνης   και το προπύργιο της Ορθοδοξίας  εναντίον του Μονοφυσιτισμού και οι διάδοχοι του κατά  του Ωριγενισμού.  Ο Άγιος Σάββας  επισκέπτεται αρκετές φορές την Κωνσταντινούπολη, για να ζητήσει τη βοήθεια του αυτοκράτορα Ιουστινιανού, προς το λαό της Παλαιστίνης. Η επιρροή που ασκούσε λόγω της αγιότητάς του επηρέασε τον Ιουστινιανό, που στέλνει αρκετό σιτάρι για τις ανάγκες του λαού, αλλά και χρήματα  για την ανέγερση του πύργου και την ολοκλήρωση των εργασιών του μοναστηριού. 

ag. Sabbaw

Η μονή είναι περιτειχισμένη με ισχυρό τείχος και είναι άβατο για τις γυναίκες.   Αυτό βέβαια δεν γίνεται από  διάκριση στα δυο  φύλα , γιατί για το Χριστό  " ουκ ένι άρσεν και θήλυ,  πάντες γαρ υμείς εις εστέ εν Χριστώ Ιησού". Αλλά  από την εποχή του αγ. Σάββα  θεωρείται πως η Παναγία μας είναι η μοναδική γυναίκα, που είναι έφορος και προστάτης του μοναστηριού, για το λόγο  αυτό προς τιμή της,  δεν έχει θέση άλλη γυναίκα. 

MONH AGIOY SABBA IPSIPETIS TRAVEL 2

Αφού φτάσομε στο χώρο που μας αφήνουν τα mini Bus, οι άνδρες με ευλάβεια εισέρχονται την πύλη της μονής και αφού κατεβούν αρκετά σκαλοπάτια, θα φτάσουν ως το καθολικό. Οι γυναίκες περιμένουν την ευλογία, των αγίων λειψάνων έξω από τη μονή και όσες μπορούν να περπατήσουν μπορούν αν έχουν θέα προς το μοναστήρι από τον παρακείμενο λόφο, που βρίσκεται ο πύργος του Ιουστινιανού.

 

MONH AGIOY SABBA PALAISTINH IPSIPETIS TRAVEL1pg

 Άποψη από το μοναστήρι

 

ΑΓΙΟΙ ΤΟΠΟΙ ΙΟΥΝΙΟΣ 2015 972

 Δυτικά του καθολικού  βρίσκεται ο Τάφος του αγίου Σάββα που πέθανε το 532 μ.Χ.MONH AGIOY SABBA IPSIPETIS TRAVEL 21

  Ο Τάφος του αγίου, από όπου οι Σταυροφόροι άρπαξαν το 1099 το άφθαρτο σκήνωμά του και το μετέφεραν στη Βενετία

   

MONH AGIOY SABBA IPSIPETIS TRAVEL5

 Η είσοδος του καθολικού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου,φωτογραφίες Καμερας 321

Λίγο πριν την έισοδο του καθολικού υπάρχει πλάκα, που όταν αφαιρεθεί κατεβαίνει κάποιος στο κοιμητήριο της μονής. Λέγεται πως όταν πεθάνει κάποιος  μοναχός δεν τον θάβουν σε τάφο όπως εμείς γνωρίζουμε,  αλλά λόγω οικονομίας χώρου τον τοποθετούν με το σάββανό του σε  θήκες χωρίς να μυρίζει.  Οι άγιοι άνθρωποι του Θεού μοσχοβολούν από αγιότητα.

 MONH AGIOY SABBA IPSIPETIS TRAVEL 8

Το καθολικό της μονής είναι βασιλική με τρούλο,  αφιερωμένο στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Τα εγκαίνειά του  έγιναν το 502 μ.Χ

 

MONH AGIOY SABBA IPSIPETIS TRAVEL 11

 

Στη δεξιά πλευρά του καθολικού αμέσως μετά την είσοδο από το νάρθηκα,  έχει τοποθετηθεί το άφθαρτο σκήνωμα του αγίου, που επέστρεψε στην Παλαιστίνη στις 30 Οκτωβρίου του 1965 μετά από 900 χρόνια απουσίας. Το 1964 ο Αγ. Σάββας παρουσιάστηκε στον πάπα Ιωάννη  και του είπε πως θέλει να επιστρέψει στο σπίτι του στην Παλαιστίνη.  Ο πάπας και η περί αυτόν σύνοδος αδιαφόρησαν. Μετά από λίγους μήνες ο πάπας πέθανε .  Ο άγιος εμφανίζεται ξανά στο διάδοχό του Ιωάννη Παύλο, ο οποίος  φοβήθηκε και επέτρεψε την επιστροφή του. Έτσι στις 13 Οκτωβρίου 1965  το σεπτό σκήνωμα του αγίου έφτασε στα Ιεροσόλυμα και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο μοναστήρι του.

MONH AGIOY SABBA IPSIPETIS TRAVEL 210

 το 614μ. Χ οι Πέρσες προξένησαν μεγάλες καταστροφές και σφαγές στο μοναστήρι, που όμως δεν στάμάτησαν τη λειτουργία του.  Αντίθετα οι αιώνες που ακολουθούν συμπίπτουν με τη μεγάλη  ακμή του μοναστηριού, αφού μονάζουν άγιοι άνδρες ευλαβείς    και μορφωμένοι, όπως ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός,  ο Κοσμάς ο Μελωδός, Ο Ανδρέας Κρήτης, ο Μιχαὴλ Σύγκελος, ο  Θεόδωρος και Θεοφάνης οι Γραπτοὶ και πλήθος αλλων αγίων.

MONH AGIOY SABBA IPSIPETIS TRAVEL 7g

Αφού ανέβουμε 2 επίπεδα πάνω από το καθολικό θα φτάσουμε στο παρεκκλήσι του Τιμίου Προδρόμου, όπου βρίσκεται ο Τάφος και το ασκητήριο του  υπέρμαχου της  Ορθόδοξης διδασκαλίας της εικόνας  αγ. Ιωάννη του Δαμασκηνού

MONH AGIOY SABBA IPSIPETIS TRAVEL 6

 

MONH AGIOY SABBA IPSIPETIS TRAVEL 14jpg

 Το παρεκκλήσι του αγ. Ιωάννη του Δαμασκηνού.

MONH AGIOY SABBA IPSIPETIS TRAVEL 16

MONH AGIOY SABBA IPSIPETIS TRAVEL17

 Ο Τάφος  του αγ. Ιωάννη του Δαμασκηνού

MONH AGIOY SABBA IPSIPETIS TRAVEL 17

 Απέναντι από το μοναστήρι  διακρίνεται το σπήλαιο όπου μόνασε ο άγιος  Σάββας.  Σύμφωνα με την παράδοση όταν μπήκε μέσα στο σπήλαιο , ένα λιοντάρι που ήταν εκεί βρυχήθηκε. Γυρνάει λοιπόν ο άγιος και του λέει, αν θέλεις να μείνεις εδώ μείνε, γιατί εγώ είμαι αποφασισμένος να μείνω.   'Εμεινε λοιπόν το λιοντάρι και τον υπηρετούσε  για πάντα

φωτογραφίες Καμερας 327

Ο πύργος του Ιουστινιανού, από όπου οι γυναίκες μπορούν να βλέπουν το μοναστήρι.

 

θεόκτιστη

 Το σπήλαιο , που βρήκε μετά από υπόδειξη της  Θεοτόκου, ο άγιας Σάββας και το μετέτρεψε σε  εκκλησία (Θεόκτιστη) προς τιμή του Αγ. Νικολάου.

 

Άγια  λείψανα σφαγειασθέντων πατέρων, από τους Πέρσες και αλλους επιδρομείς. θεόκτιστη 1