ΜΟΝΗ ΠΡΟΫΠΑΝΤΗΣΕΩΣ

ΜΟΝΗ ΠΡΟΫΠΑΝΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ

H μονή της Προϋπαντήσεως είναι γνωστή και σαν μονή Μάρθας και Μαρίας, των αδελφών του Λαζάρου.   Βρίσκεται στην είσοδο της  κωμόπολης  Βηθανία ( Έλ - Αζαρία ) στα Αραβικά.  Στο σημείο που είναι κτισμένη η μονή προϋπάντησε η Μάρθα τον Κύριο Ιησού Χριστό λέγοντάς του πως καθυστέρησε να έρθει και αν ήταν εκεί ο Λάζαρος δε θα πέθαινε. Ο Κύριος όμως που εσκεμμένα σύμφωνα με τον ευαγγελιστή καθυστέρησε,  για να φανερωθούν τα μεγαλεία της δόξη ςτου Θεού με το θαύμα που θα επιτελούσε, της  απαντάει:  " Ἐγώ εἰμι ἡ ἀνάστασις καὶ ἡ ζωή.  ὁ πιστεύων εἰς ἐμὲ, κἂν ἀποθάνῃ, ζήσεται·   καὶ πᾶς ὁ ζῶν καὶ πιστεύων εἰς ἐμὲ οὐ μὴ ἀποθάνῃ εἰς τὸν αἰῶνα. πιστεύεις τοῦτο; "   Πιστεύω κύριε 'ο,τι εσύ είσαι ο Μεσσίας ο Υιός του Θεού, ομολογεί η Μάρθα και οδηγούν τον Κύριο, στο σημείο της ταφής.  Ο Χριστός  αφού προστάζει να αφαιρέσουν  το λίθο που κάλυπτε την πόρτα του μνήματος, φώναξε δυνατά   "Λάζαρε δεύρο έξω"  και ο Λάζαρος αναστήθηκε αν και ήταν  τέσσερις ημέρες πεθαμένος. 

Σύμφωνα με την παράδοση της εκκλησίας μας ο Λάζαρος ήταν 30 Χρονών τότε. Για να αποφύγει την οργή των Ιουδαίων κατέφυγε στην Κύπρο, όπου συναντήθηκε με τους Αποστόλους Παύλο και Βαρνάβα οι οποίοι τον χειροτόνησαν πρώτο επίσκοπο Κιτίου.  Έζησε ακόμα άλλα 30 χρόνια και ποτέ δε γέλασε παρά μόνο μια φορά που είδε κάποιον να κλέβει μια στάμνα, λέγοντας πρώτη φορά βλέπω χώμα να κλέβει και να κουβαλά χώμα.  Ο δεύτερος τάφος του Λαζάρου βρίσκεται σήμερα στην κρύπτη του μεγαλόπρεπου ναού του, που βρίσκεται στη Λάρνακα της Κύπρου. 

Βηθανία μονή Μάρθας και Μαρίας Ipsipetis travel

 Η μονή είναι γυναικεία και  κτίστηκε πάνω σε παλαιότερα ερείπια από τον Κύπριο Αρχιμανδρίτη Σπυρίδωνα το 1879 μ.Χ

Μονή Μάρθας και Μαρίας ipsipetiw travel 1jpg

 Φωτογραφίες από το εσωτερικό της μονής

Μονή Μάρθας και Μαρίας ipsipetiw travel 2

 Το καθολικό της μονής που είναι αφιερωμένο στην Προϋπάντηση του Σωτήρος 

Μονή Μάρθας και Μαρίας ipsipetiw travel 3

Στη δεξιά πλευρά του ναού  σώζεται η πέτρα που σύμφωνα με την παράδοση κάθισε ο Κύριος όταν τον προϋπάντησε η Μάρθα για να του αναγγείλει το θλιβερό συμβάν του θανάτου του αδελφού της.

 

 

 

 

Μονή Μάρθας και Μαρίας ipsipetis travel 5

 Το εσωτερικό του ναού

 Μονή Μάρθας και Μαρίας ipsipetiw travel 4

 Εξωτερικές όψεις του καθολικού. Στην κάτω φωτογραφία διακρίνεται το καμπαναριό.

Μονή Μάρθας και Μαρίας ipsipetiw travel 6

TAΦΟΣ ΛΑΖΑΡΟΥ

 Μέσα στο χωριό Αζαρία  περίπου 500 μέτρα από τη μονή , βρίσκεται ο Τάφος του Λαζάρου.  Τα κλειδιά του τα έχει οικογένεια μουσουλμάνων, που με ένα μικρό αντίτιμο επιτρέπουν την είσοδο.   Λίγο νοτιότερα  βρισκόταν  το σπίτι Μάρθας,  Μαρίας και του αδελφού της Λαζάρου. Πολλές φορές ο Κύριος ερχόμενος από Ιεριχώ για Ιεροσόλυμα το είχε επισκεφτεί. 

Εικόνα1

Η κατάβαση στο μνημείο γίνεται με 27 σκαλοπάτια 

Μονή Μάρθας και Μαρίας ipsipetis travel 8jpg

 Στο βάθος του σπηλαίου βρίσκεται ο  Τάφος.  Μονή Μάρθας και Μαρίας ipsipetistravel 9