ΜΟΝΗ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΟΖΕΒΙΤΟΥ

 

Η μονή Χοζεβά είναι από τα παλαιότερα μοναστικά κέντρα της Παλαιστίνης, με μεγάλη προσφορά στην ιστορία της Αγιοταφίτικης αδελφότητας.  Είναι κτισμένη σε ένα απόμακρο φαράγγι του χειμάρρου Χoράθ, μέσα στην έρημο της Ιουδαίας κοντά στο δρόμο που συνδέει τα  Ιεροσόλυμα με την Ιεριχώ. Η περιοχή  σύμφωνα με την Ευαγγελική διήγηση ονομάζεται Αινών , όπου βάπτιζε ο Πρόδρομος.  Η ιστορία της ανάγεται στα τέλη του 5ου αιώνα μ. Χ όταν ο Ιωάννης από την Αίγυπτο, ο αποκαλούμενος Χοζεβίτης  ίδρυσε την Ιερά μονή της Γεννήσεως της Θεοτόκου.  

Στις αρχές του 6ου αιώνα ένας ευσεβής νέος από την Κύπρο, έρχεται να προσκυνήσει στους Αγίους Τόπους , συγκλονίζεται από την ησυχία, που προφέρει η περιοχή και αποφασίζει να μονάσει στο μοναστήρι του Χοζεβά. Ήταν αυτός που συνέδεσε το όνομά του με την ακμή  του μοναστηριού. Οι μοναχοί και οι  ερημίτες των γύρω σπηλαίων ξεπερνούσαν  σε αριθμό τους  2000. 

  μονή Χοτζεβά ipsipetis travel

 

Τo 614 μ.Χ το μοναστήρι δεν ξεφεύγει από τη λαίλαπα της καταστροφής των Περσών.  Ένας μεγάλος αριθμός  πατέρων, που δεν πρόλαβαν  να διασκορπιστούν στα γύρω σπήλαια, σφαγιάστηκαν και η μονή  υπέστη φοβερές καταστροφές.   'Όταν  πέρασε ο κίνδυνος, οι μοναχοί που διέφυγαν , επέστρεψαν και έθαψαν ομαδικά τους νεκρούς σε ένα κοντινό σπήλαιο και μετά έκτισαν την είσοδο.  Η αποκάλυψη των αγίων λειψάνων τους, έγινε   με θαυμαστό τρόπο, σε μοναχούς που επέστρεφαν από ολονυκτία στις σκήτες τους , κατά την αγρυπνία της  εορτής του αγ.   Αθανασίου.

μονή Χοτζεβά ipsipetis travel 4pgΟ  χείμαρος  Χοράθ 

 μονή Χοτζεβά ipsipetis travel 1

 Η  μονή στη σημερινή της μορφή  ανακαινίστηκε το 1875, από τον Αγιοταφίτη Καλλινικο Βαράκλα.  Αφού περάσομε την είσοδο της μονής ανεβαίνουμε μερικά σκαλιά μέχρι να φτάσομε στο πρώτο επίπεδο, που βρίσκεται το καθολικό και ο χώρος υποδοχής των προσκυνητών.   Το καθολικό είναι αφιερωμένο στη Γέννηση της Θεοτόκου  με παρεκκλήσιο των Χοζεβιτών αγίων Ιωάννου και Γεωργίου.  Μέσα στο Ναό,  σε λάρνακα  βρίσκεται άθικτο το σκήνωμα του αγ. Ιωάννη του Ρουμάνου.

μονή Χοτζεβά ipsipetis travel 2

  Ανεβαίνοντας ακόμα κάμποσα σκαλιά, ακριβώς πάνω από το καθολικό βρίσκεται το σπήλαιο, όπου είχε καταφύγει ο Προφήτης Ηλίας, για να αποφύγει την οργή  του Βασιλιά Άχαβ και της συζύγου του Ιεζάβελ.    Εδώ ένας κόρακας σταλμένος από το Θεό, του  έφερνε καθημερινά   τροφή.   Στο  ίδιο σπήλαιο, κατέφυγε ο Θεοπάτωρ  Ιωακείμ,  όπου νήστευσε , προσευχόμενος 40  μέρες , προκειμένου να τον σπλαχνιστεί  ο  Κύριος και να άρει  από πάνω του το όνειδος της ατεκνίας.  "Οὐ καταβήσομαι οὔτε ἐπὶ ποτόν, ἕως ὅτου ἐπισκέψετέ με Κύριος ὁ Θεός μου καὶ ἔσται μου ἡ εὐχὴ βρῶμα καὶ πόμα"

μονή Χοτζεβά ipsipetis travel 3jpg

Ασκητήρια και ερημητήρια είναι διάσπαρτα γύρω από τη μονή.  Οι  ερημίτες απομονωμένοι , μακριά από τα προβλήματα του κόσμου, αγωνίζονται και   προσεύχονται για  τη σωτηρία   σύμπαντος κόσμου.  "Εν ἐρημίαις πλανώμενοι, καὶ ὄρεσι, καὶ σπηλαίοις, καὶ ταῖς ὀπαῖς τῆς γῆς" ....!!!!! (Εβρ. 11, 38)  

χοζεβά 6 ipsipetis travel 6jpg