ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ -ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΠΟΤΑΜΟΣ

 

Το μοναστήρι του αγίου Γερασίμου βρίσκεται στην έρημο του Ιορδάνη, πολύ κοντά στο σημείο που βαπτίστηκε ο Χριστός. Κτίστηκε το 455μ.Χ από τον άγιο Γεράσιμο, τον επονομαζόμενο Ιορδανίτη υπό μορφή Λαύρας. Στο κοινόβιο έμεναν οι  νεότεροι μοναχοί, ενώ στα γύρω σπήλαια, οι ασκητές- αναχωρητές.   Το 614 μ. Χ καταστρέφεται από τους Πέρσες και οι μοναχοί  καταφεύγουν στην πολύ κοντινή μονή Καλαμώνος, που ήταν αφιερωμένη στην Υπεραγία Θεοτόκο  και βρισκόταν στη θέση που βρίσκεται η μονή σήμερα.  Στους χρόνους που ακολουθούν υπέστη αρκετές καταστροφές και ερημώσεις. Τη σημερινή της μορφή την πήρε η μονή το 1885 μ.Χ επί πατριαρχίας Νικοδήμου του Α΄και αναπτύχθηκε επί των ημερών του σημερινού ηγουμένου π. Χρυσοστόμου, που μετέτρεψε την έρημο σε όαση.

Αγιος Γεράσιμος Ιορδανίτης ipsipetis traveljpg

 Στην είσοδο της μονής  υπάρχει η αναπαράσταση  ενός λιονταριού.   Είναι το λιοντάρι που θεράπευσε  κάποτε ο άγιος, αφού του έβγαλε ένα αγκάθι που είχε στο πόδι και το οποίο από ευγνωμοσύνη,  έμεινε μαζί του και τον υπηρετούσε. 

 

Αγιος Γεράσιμος Ιορδανίτης 1ipsipetis travelj

Ο δραστήριος ηγούμενος, βρήκε νερό και  δεντροφύτευσε την περιοχή, που αν και βρίσκεται 400 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Μεσογείου, μοιάζει με μιά  καταπράσινη όαση στο μέσον της ερήμου.  Πολύ κοντά στο μοναστήρι βρίσκεται η Νεκρά Θάλασσα, που σχετίζεται με τη βιβλική καταστροφή των Σοδόμων και των Γομόρων.

Αγιος Γεράσιμος Ιορδανίτης2 ipsipetis travelj

 Αφού εισέλθουμε  μέσα στη μονή αριστερά υπάρχει το σπήλαιο, όπου σύμφωνα με την παράδοση διανυκτέρευσε η  Παναγία μας με τον μικρό Ιησού, κατά τη φυγή τους στην Αίγυπτο.  Εδώ υπάρχει ωραιότατη εικόνα της Παναγίας της γαλακτοτροφούσας.  Σύμφωνα με την παράδοση, η αγία οικογένεια έγινε αντιληπτή από ληστές, οι οποίοι κατόπιν εντολής του αρχιληστή δεν τους πείραξαν.  Η γυναίκα του ληστή , λέγεται, πως βούτηξε το άρρωστο παιδί της, στο νερό που έκανε μπάνιο η Παναγία το Χριστό και αμέσως έγινε καλά. Το παιδί αυτό ήταν ο ληστής Δυσμάς, που μετανόησε πάνω στο Σταυρό.  Εξαιτίας του ωραίου παραστήματος και της ομορφιάς, που είχε η μητέρα του Θεανθρώπου η ληστές την ονόμασαν πέρδικα. Το μοναστήρι λοιπόν ήταν γνωστό και σαν μονή της Πέρδικας.

 Αγιος Γεράσιμος Ιορδανίτης ipsipetis travelj5

 Αφού ανέβουμε τη σκάλα, ακριβώς πάνω από τη σπηλιά της Γαλακτοτροφούσας, βρίσκεται το καθολικό που είναι τρίκλιτη βασιλική. Το κεντρικό κλίτος είναι αφιερωμένο στον Άγιο Γεράσιμο τον Ιορδανίτη. Το δεξιό στον μεγάλο αναχωρητή της ερήμου άγιο Ευθύμιο, ενώ το αριστερό στον αγιο Ζωσιμά και την αγ. Μαρία την Αιγυπτία.

Αγιος Γεράσιμος Ιορδανίτης ipsipetis travelj4jpg

Αγιος Γεράσιμος Ιορδανίτης ipsipetis travel3

 Το μοναστήρι  διαθέτει ξενώνες και μπορεί αν φιλοξενήσει, έναντι μικρού τιμήματος,  μεγάλο αριθμό προσκυνητών.

 Αγιος Γεράσιμος Ιορδανίτης ipsipetis travelj7

 

 

Πράγματι το έργο, που επιτελείο ο π. Χρυσόστομος μαζί  με τον π. Κυριακό από την Κύπρο είναι αξιοθαύμαστο. Άς προσευχόμαστε στον Κύριο, να τους χαρίζει υγεία, για να βλέπουμε τη σημαία  του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας  να ανεμίζει στην εσχατιά της ερήμου.

 

ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΠΟΤΑΜΟΣ

 

 

 Πολύ κοντά στη μονή του Αβά Γερασίμου, βρίσκεται   το σημείο που βαπτίστηκε ο Χριστός από τον Πρόδρομο.  Η περιοχή για πολλά χρόνια ήταν εμπόλεμη και μόλις τα τελευταία χρόνια επιτρέπεται η  είσοδος υπό όρους στους προσκυνητές.    Στη φωτογραφία διακρίνεται η μονή του Τιμίου Προδρόμου, που βρίσκεται από την πλευρά της Ιορδανίας.   Η μονή του Τ. Προδρόμου που βρίσκεται στην πλευρά του Ισραήλ παραμένει κλειστή. 

ιορδάνηςjpg

 Ο Ιορδάνης είναι ο σπουδαιότερος ποταμός της Παλαιστίνης. Το όνομάτου είναι μετάφραση της εβραϊκής λέξης ιάρδεν που σημαίνει κατεβαίνω. Έχει τις πηγές του στα υψώματα του Γκολάν και σχηματίζεται με τη συνένοση 3 μικρότερων ποταμών, του Μουαγιέτ Χασπέγια, του Ντάν  και του Μπανίγια.  Χύνεται στη λίμνη Τιβεριάδα , από την οποία εξέρχεται και είναι φυσικό σύνορο ανάμεσα στην Ιορδανία και το Ισραήλ και χύνεται στη Νεκκρά θάλασσα.

 Στο σημείο, που βλέπουμε   είναι το ακριβές μέρος όπου βάπτισε ο Πρόδρομος τον Χριστό μας . Εδώ οι προσκυνητές μας  βαπτίζονται συμβολικά στα ύδτα του Ιορδάνη. 

 

Ιορδάνης1